21:24
1

A Szent Ferenc bazilika tornya,  magasan kiemelkedik a hegyről. - Ferenc a völgyben élt a leprások között. 

Belegondoló: Egyszerre van jelen a fent és a lent, a magasság és a mélység.

Ferenc megtalálja Isten cselekedetét az ő fizikai és lelki lendületében, mellyel Assisiből a völgybe , a leprások közé alacsonyította le magát. Csak a hatalmas Isten keze tudta a fiatal Ferencet képessé tenni, hogy befejezze ezt a fizikai, és mindenek felett lelki változást: A városból, a hatalom és a jólét környezetéből, a völgy szegénységébe, a kitaszítottak menedékhelyére, ahol élhette az én-központúság ugyanolyan megtagadását, mint a többiek.





 A gótikus építészet a középkor legcsodálatosabb vívmányai közé tartozik: égre törő tornyaival, oszlopaival az ember azon vágyát testesítette meg, hogy maga is felnőhessen az egekbe, de ezt mégis alázattal vegyítve üzente.



Hogy oldotta fel ezt a hatalmas ellentmondást? Íme a középkor legszebb, mégis borongós hangulatú építészeti alkotásai, melyekből egyebek mellett erre is választ kapunk!


A Szent Ferenc bazilika azért is különleges, mert több emeletes templom, azaz az oldalában található lépcsőn a hegyoldalban a bazilika alá ereszkedhetünk, ahol az altemplom és a rendalapító Assisi-i Szent Ferenc sírja vár minket.

1 megjegyzés: