9:30
1


A küldetésről szóló szentbeszéd meghozta Ferencnek a kívánt világosságot Krisztus követésének mikéntjéről, amit ő első Krisztusvíziója óta élete elsőrangú feladatának tartott. Tanítványai tanúsága szerint »nem akart semmi mást, mint az evangélium tökéletes követését«. Ferencnél mindent ebből kell levezetnünk. A vezeklés, a leprások ápolása, a szegénységgel való házasságkötés, mindez az evangélium követését célozta; semmi mást, mint követést. Az evangélium szerinti élet Ferencnél nem merült ki a szokásosan elterjedt ájtatosságban, amin ő régen túllépett.

Nála az a benyomásunk, mintha egy ember a krisztusi »kövess engem« felszólítást a maga teljes horderejében először értette volna meg igazán. Az evangélium követése a legnagyobb dolog, amit a keresztény ember életcélként kitűzhet maga elé, és minden oka megvan arra, hogy meggondolja, vajon lesz-e elég ereje a véghezviteléhez. Szent Ferenc további életét azzal töltötte, hogy Jézus hívását mindig új formában igyekezett teljesíteni.

Szent Ferenc megkapja a stigmákat

Hogy mit jelent Jézust követni,  Ferenc egész életében nem akart semmi mást, mint úgy élni, ahogyan Krisztus tanította. Az evangéliumi életre vágyott, és megalkuvás nélkül járta annak útját. Szemléljük mi is kicsinységét és alázatát. A legkisebb testvér elnevezést nem maga találta ki. Mintegy sugalmazást kapott Szent Máté evangéliumából, ott szerepel a " legkisebb testvéreim közül " kifejezés.

Ferenc egyik fontos jellemzője ez a kicsinység és alázat. A másik ilyen jellemző az a végtelen, feltétel nélküli szeretet, amellyel az egész mindenséget testvérként átölelte (az embereket, a madarakat, mindenféle állatokat, bogarakat, a természetet…, sőt még a „halál testvér”-t is).

Kicsinység, alázat. Hogyan érhető el számunkra, hogyan gyakorolhatjuk ezt az erényt?
Az alázat a feltétlen szeretetben nyilvánul meg. Nem érhetjük el ezt az erényt- alázat - kizárólag különböző gyakorlatok, módszerek végzésével.

Például  beszélhetek magamról lekicsinylően, attól még –valószínűleg- nem kerültem közelebb az alázat erényéhez, csak tetszelegtem benne, ami hiúság.

Az alázat  a szeretetben nyilvánul meg. A feltétel nélküli szeretetben! Meg kell vizsgálnunk szeretetünket! Hogyan szeretek: feltételekhez kötve, vagy feltételek nélkül?

Walter Nigg: Assisi Szent Ferenc. Aki a szívével gondolkodott című könyvéből




Assisi Szent Ferenc - Litánia

1 megjegyzés: